ODMedia Group barst van de ambitie. Het Utrechtse bedrijf, dat als schakel fungeert tussen contenteigenaren of IP rights holders en digitale distributieplatforms, wil wereldwijd op Champions Leagueniveau blijven spelen, om in de woorden van chief commercial officer (CCO) William Linders te spreken.

ODMedia – de eerste twee letters staan simpelweg voor On Demand – doet eigenlijk twee dingen, legt Linders uit: “We helpen rechtenhouders in technisch opzicht om op de distributieplatforms te komen, door onder andere encoderen, quality control, design, ondertiteling et cetera. En we kunnen beide partijen commercieel tot elkaar brengen. Als een filmdistributeur een titel wil verkopen aan Netflix of Apple, dan helpen wij contact te leggen en een deal te maken. Of andersom, als een platform in een bepaald land behoefte heeft aan content,dan helpen wij ze bij het zoeken ernaar.”

Sjef Pijnenburg, oprichter en CEO van ODMedia, en William Linders deelden een gezamenlijk KPNverleden toen eerstgenoemde zestien jaar geleden voor zichzelf begon. Linders: “Ik ben na een aantal jaar vertrokken naar Endemol International, waar ik bijna acht jaar heb gezeten. Toen vier jaar gewerkt bij Fox Mobile in Berlijn, teruggekomen naar Nederland en bij Liberty Global/UPC beland.” “Twee fusies verder en veel mooie contentavonturen bij uiteindelijk VodanefoneZiggo had ik het gevoel dat het bedrijf voor mij te groot was geworden. Ik zag allerlei nieuwe dingen gebeuren die ik interessant vond, maar daar niet pasten en ben weggegaan. Ik kwam Sjef weer tegen, die mij vertelde wat hij had gedaan met ODMedia en wat hij van plan was. Dat verhaal sloot perfect aan bij mijn ideeën over de markt en de kansen. Uiteindelijk ben ik vorig jaar partner geworden bij het bedrijf.”

Thuiswerken

Is de coronacrisis voor jullie misschien wel een blessing in disguise geweest, qua werk?

“Nou, dat zou ik niet zo willen zeggen. Het heeft operationeel veel voor ons betekend, want van de tachtig man die hier in dienst zijn, werken er zeventig, 75 volledig vanuit huis en dat loopt heel erg goed. We hebben alles in de cloud staan, dus het kon in theorie ook, maar het moest wel worden bewezen in de praktijk. En we zagen inderdaad ook dat er meer werk was. Platforms wilden meer content nu mensen thuis zaten en er kwam ook meer content beschikbaar. Dus ja, daar zaten we middenin en profiteerden we ook van. Maar we maakten toch al een mooie groei door; dus niet dánkzij corona, het komt er bovenop.”

Het merendeel van het personeel van ODMedia, dat vestigingen heeft in Spanje, Scandinavië, Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika, Polen en België, zit aan de technische kant. Normaal gesproken vanuit een prachtig, sfeervol voormalig schoolgebouw, waar ooit de faculteit Diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit zetelde, houden die zich onder andere bezig met file- en audiobeheer, ondertiteling en encodering. Linders: “Elk platform heeft zijn eigen technische specificaties. We leveren eigenlijk aan twee verschillende groepen: de traditionele kabel/IP-bedrijven, ongeveer 300 in de wereld die allemaal weer net op een andere manier content willen ontvangen. En daarnaast heb je de Over-The-Top-spelers als Netflix, Apple, Amazon, Google, noem maar op. Ook die hanteren zo hun eigen regels en eisen, dus het is veel werk om een bepaalde film over de wereld te verspreiden…”

Select gezelschap

ODMedia is ‘preferred partner’ van AppleTV en een zogeheten Netflix Preferred Fulfillment Partner. Wat wil dat eigenlijk zeggen?

“Vanwege de complexiteit willen die grote platforms zeker weten dat ze met trusted partners werken en streven ze in toenemende mate naar een select aantal leveranciers. ODMedia is zich al vroeg in die wereld gaan begeven en stond als één van de eerste op het lijstje bij Apple, dat ongeveer vijftig bedrijven toestaat content aan hen te leveren. Voor Netflix zijn dat er momenteel 27 en wij horen daar ook bij. Slechts zeven bedrijven in de wereld staan op beide lijstjes, dus dat geeft wel aan dat we een sterke positie hebben veroverd.”

Hoe moeilijk is het om dat voor elkaar te krijgen, hoe veeleisend zijn die partijen?

“Ontzettend. Netflix bijvoorbeeld is echt Champions League, zoals wij dat noemen. Elke file die we leveren, wordt op alle mogelijke manieren getest via een streng metrics systeem. Zelfs komma’s in ondertitelingen die niet goed staan, worden je aangerekend. Daar volgt een score uit en als die goed is, blijf je op de lijst. Anders val je meedogenloos af en dat is inmiddels ook met enkele bedrijven gebeurd. Van die 27 is ODMedia vorig verkozen als beste partner, dat was een enorme mijlpaal voor ons. Dit jaar proberen we die plek natuurlijk te behouden.”

Lokaal aanwezig

Op welk terrein liggen de meeste groeikansen voor ODMedia?

“Dat zijn er eigenlijk drie. In de OTT-hoek zie je platforms alleen maar groeien, ook in aantal. Wij bedienen die partijen wereldwijd. Als Netflix besluit Afrika in te gaan, dan merken we dat meteen. Dus meegroeien met de grote distributieplatforms is één en daarnaast zien we dat het belangrijk is om lokaal aanwezig te zijn. Contenteigenaren vinden het prettig iemand te spreken in hun eigen taal of af en toe eens langs te kunnen komen. En ten derde zie ik veel kansen aan de commerciële kant, als intermediair tussen contenteigenaar en platform.”

“Ons credo is: voor elk stukje content is er wel een businessmodel of exploitatiemogelijkheid. Niet alleen voor nieuwe films of series, maar ook voor oud materiaal. We zijn druk bezig om een soort exploitatie-roadmap te maken, want er is altijd wel ergens een bepaald publiek te vinden voor jouw content. Gigantische hoeveelheden materiaal wereldwijd hergebruiken, dáár zie ik echt een enorme groeimogelijkheid voor ons.”

Direct to digital-markt

“Aan de technische kant willen we tot de top 3 in de wereld behoren en wat dat betreft liggen we op koers”, constateert Linders. “Dat zal wellicht ook gepaard gaan met overnames. Niet zozeer in Nederland, maar we kijken bijvoorbeeld naar buitenlandse bedrijven die iets toevoegen aan ons portfolio, om echt een one stop shop te kunnen zijn voor contenteigenaren. Op het commerciële vlak is een concreet doel veel moeilijker te bepalen, daar hebben we gewoon stevige omzetambities. Vroeger had je de direct to dvd-markt, voor films die niet in de bioscoop kwamen. Dat segment droogt op, hoewel wij best veel dvd’s maken, moet ik zeggen. Het is nog steeds gezonde business, maar dat gaat natuurlijk niet lang meer duren. Er wordt straks geen content meer voor gemaakt, maar de producenten en ideeën zijn er nog wel. Dus wij zien een wereldwijde direct to digital-markt ontstaan en daar willen we naartoe groeien, die globale distributie.”

Wat betreft overnames, is het niet de bedoeling dat ODMedia ooit zelf wordt overgenomen?

“Tja, dat kun je nooit uitsluiten, maar het is nu niet het doel. Het gaat goed. Wat we willen, lukt ook en we hebben er veel zin in, dus we willen dat groeipad zo lang mogelijk belopen. Maar of we zeventig jaar worden binnen ODMedia, weet ik ook niet… We gaan nu eerst een paar jaar hard rennen en dan zien we wel waar we staan.”

Dit verhaal is een bewerking van het online videogesprek dat met William Linders is gevoerd voor BM Talk en sinds 24 juni online staat. Alle BM Talks zijn te vinden op broadcastmagazine.nl/bmtalk.

Tekst: Jeroen te Nuijl
Fotografie: Koen Helder

Leave a Reply